A hasi légzés legendája 2016-11-20

Tudtad, hogy sport közben a helyes légzéstechnika fokozza a teljesítményedet és még a derék- és hátfájástól is megkímél? 

 

Nyilván már te is sokszor hallottad különböző edzéseken vagy jóga órákon azt az instrukciót, hogy a hasadba lélegezz. Egyszer és mindenkorra szögezzük le, hogy nem tudsz a hasadba lélegezni! A technika neve valóban hasi légzés és rendkívül fontos, hogy elsajátítsd és használd ezt a technikát, de a neve ellenére ne dőlj be azoknak a legendáknak, miszerint képes vagy a hasadba levegőt venni!

 

A helyes légzés kulcstényezője a lebenyszerű rekeszizom, mely elválasztja a hasüreget a mellüregtől. Belégzés során a rekeszizom megfeszül és a hasüregben lévő szerveket, zsigereket lefelé tolja, így biztosít teret a tüdőnek a tágulásra. Többek között a lefelé tolásból adódóan a hasüregben megnő a nyomás, ezért boltosul ki a hasfal, nem azért, mert oda került a belélegzett levegő.

 

A hasűri nyomást együttesen hozzák létre a mélyhasizmok, a medencefenék izmai, a gerincfeszítő izmok és a rekesz. Ha a rekesz nem működik optimálisan, akkor a többi izom sem tudja megfelelően ellátni feladatát, túlterhelődik, feszül, vagy gátlás alá kerül és rendellenesen működik.

 

A hasűri nyomás megléte nagyon fontos minden edzésforma esetén, mert részben ez stabilizálja a deréktáji szakaszt. Tehát ha a rossz légzéstechnika miatt nem aktiválódik megfelelően a rekesz, nem jön létre a szükséges méretékű hasűri nyomás, akkor a hátizmok, különösen a gerincmerevítők kompenzálnak, ami a túlterhelődésükhöz, rendszeresen visszatérő derékfájdalmakhoz vezethet. De a kompenzáció miatt nagy eséllyel léphet fel lapocka környéki, nyaki és váll területén felbukkanó fájdalom is.

 

Mi a megoldás? Aktiváld rekeszizmodat az úgynevezett krokodil légzéssel: feküdj hasra, homlokod a talajon, vagy az összekulcsolt tenyereiden. Orron keresztül lélegezz be, gondolj arra, hogy a csípődbe lélegzel. A csípőd a hasűri nyomás miatt meg fog emelkedni, ha jól csinálod. Majd lassan szájon keresztül lélegezz ki. Végezd ezt alkalmanként 3-4 percig.

 

Szánj időt erre a gyakorlatra edzés előtt és garantáltan kevesebb mozgásszervi problémád és ezzel egy időben jobb teljesítményed lesz!

 

Szerző: Hutter Ádám

Kommentek