Kinek ajánlott a jóga?

Ha úgy hitted, hogy a jóga csak azoknak való akik hajlékonyak, akkor bizony tévedtél! A jóga lényege nem az, hogy kezdőként mennyire vagy hajlékony. A jóga egy út. Az önismeret egy útja.

Olvass tovább
Fegyencjóga

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. Az altest (combok, farizmok, alhát) stimulálása a gyakorlatok ill. pózok megtartásával és a mély állásokra való fókuszálással történik.

Olvass tovább
A jóga hatásai

Az emberek évezredek óta jógáznak, hogy fejlesszék erőnlétüket, önuralmukat és közérzetüket. Bár a jóga az ősi indiai vallásból indul ki, és szigorúan megmaradt az alternatív gyógyászat keretei között, egyre több tudományos tény támasztja alá, hogy az általa nyújtott lelki kiegyensúlyozottság a testi egészségre is hatással van.

Olvass tovább
Jóga - testi egészség

Az egészséges test alapvető fontosságú az életben. Amint azt a svájci születésű orvos, Paracelsus nagyon helyesen mondta: „Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi”. Az egészség megőrzésére és helyreállítására a testgyakorlatok (ászanák), légzőgyakorlatok (pránajáma) és a lazító technikák szolgálnak.

Olvass tovább
Jógával a lelki egészségért

Ahelyett, hogy mi tartanánk ellenőrzésünk alatt az elménket és az érzékeinket, gyakran azok irányítanak minket. Ahhoz, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk az elménket, először is önelemzésre és belső megtisztulásra van szükség.

Olvass tovább
Híres jógázók

Sok nevezetes személy gyakorolt nagy hatást a jógára és sokat tett azért, hogy világszerte ismertté váljon. Nyugaton az ötvenes években vált igazán népszerűvé a hatha jóga. Talán a legjobb példák az évszázadokkal ezelőtt élt Nárada, a bhakti szútrák megalkotója, Shankaracharya, aki a létrehozta az advaita vedantát, amely a dzsnyána jóga alapja vagy maga Patandzsali a rádzsa jóga atyja.

Olvass tovább
Társadalmi, spirituális egészség jógával

Társadalmi egészségen azt a képességet értjük, hogy miközben boldogok vagyunk, másokat is boldoggá tudunk tenni, hogy jó kapcsolatot és kommunikációt tartunk fenn embertársainkkal, hogy társadalmi felelősséget vállalunk, hogy a közösség javán fáradozunk. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy képesek vagyunk lazítani és megtapasztalni az élet szépségét.

Olvass tovább
Jóga irányzatok

A jóga szó a szanszkrit judzs szótőből származik, melynek jelentése: összeköt, egyesít, igába fog. Az egyéni lélek (átman) és az univerzális lélek (paramátman) egyesítésére utal, de vonatkoztatható a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is.

Olvass tovább