Fegyencjóga

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. Az altest (combok, farizmok, alhát) stimulálása a gyakorlatok ill. pózok megtartásával és a mély állásokra való fókuszálással történik.

Olvass tovább
A jóga hatásai

Az emberek évezredek óta jógáznak, hogy fejlesszék erőnlétüket, önuralmukat és közérzetüket. Bár a jóga az ősi indiai vallásból indul ki, és szigorúan megmaradt az alternatív gyógyászat keretei között, egyre több tudományos tény támasztja alá, hogy az általa nyújtott lelki kiegyensúlyozottság a testi egészségre is hatással van.

Olvass tovább
Jóga - testi egészség

Az egészséges test alapvető fontosságú az életben. Amint azt a svájci születésű orvos, Paracelsus nagyon helyesen mondta: „Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi”. Az egészség megőrzésére és helyreállítására a testgyakorlatok (ászanák), légzőgyakorlatok (pránajáma) és a lazító technikák szolgálnak.

Olvass tovább
Jógával a lelki egészségért

Ahelyett, hogy mi tartanánk ellenőrzésünk alatt az elménket és az érzékeinket, gyakran azok irányítanak minket. Ahhoz, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk az elménket, először is önelemzésre és belső megtisztulásra van szükség.

Olvass tovább
Híres jógázók

Sok nevezetes személy gyakorolt nagy hatást a jógára és sokat tett azért, hogy világszerte ismertté váljon. Nyugaton az ötvenes években vált igazán népszerűvé a hatha jóga. Talán a legjobb példák az évszázadokkal ezelőtt élt Nárada, a bhakti szútrák megalkotója, Shankaracharya, aki a létrehozta az advaita vedantát, amely a dzsnyána jóga alapja vagy maga Patandzsali a rádzsa jóga atyja.

Olvass tovább
Társadalmi, spirituális egészség jógával

Társadalmi egészségen azt a képességet értjük, hogy miközben boldogok vagyunk, másokat is boldoggá tudunk tenni, hogy jó kapcsolatot és kommunikációt tartunk fenn embertársainkkal, hogy társadalmi felelősséget vállalunk, hogy a közösség javán fáradozunk. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy képesek vagyunk lazítani és megtapasztalni az élet szépségét.

Olvass tovább
Jóga irányzatok

A jóga szó a szanszkrit judzs szótőből származik, melynek jelentése: összeköt, egyesít, igába fog. Az egyéni lélek (átman) és az univerzális lélek (paramátman) egyesítésére utal, de vonatkoztatható a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is.

Olvass tovább
A jóga gyakorlatai és célja

A jóga , (szanszkrit: योग) a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében. A jóga művelője a jógi (szanszkritül a férfi jógikat joginnak, a női jógikat pedig jogininek is nevezik).

A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Eszerint alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát. A jógának több változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Indián kívül először a hatha jóga vált népszerűvé a 20. századi nyugati világban, ma már azonban Európában is szinte minden ága elérhető a jógaközpontok által.

Olvass tovább