Mit tegyek sportsérülés esetén? 1. rész

Az interneten szinte korlátlan mennyiségben találunk sportolók táplálkozásával, vélt vagy valós teljesítményfokozó eljárásokkal és korszakalkotó edzésmódszerekkel foglalkozó cikkeket, ezzel szemben egy fontos témáról, a sportsérülések kezeléséről többnyire néhány semmitmondó, közhelyeket megfogalmazó mondaton túl nem sok hasznos ismeretet szerezhetünk.

Olvass tovább
A folyadék a legális teljesítményfokozás eszköze

Tudtad, hogy edzés közben a sportteljesítmény csökkenése egyenesen arányos a folyadékveszteség mértékével?  

 

Talán az Erőműhelyben edző tagjaink észrevették, hogy szeptember óta a két sorozat közötti pihenőkben már nem a rég megszokott vezényszó hangzik el, miszerint „igyál, ha szeretnél”, hanem az, hogy „mindenki IGYON MOST”! :)

Olvass tovább
Munkavégzés a cél elérésének érdekében

Elemi emberi tulajdonságnak tekinthető, hogy céljainkat minimális befektetett munkával szeretnénk elérni az élet különböző területein. Alapjában véve ez nem tekinthető ördögtől valónak, hiszen ezzel a szemléletmóddal pont a hatékonyságot célozzuk meg. A sportban a minimális munka közel sem jelenti azt, hogy befektetett energia nélkül megvalósíthatjuk terveinket. Nem tulajdoníthatjuk el más képességeit és nem plagizálhatunk. Vannak a sportszerűség alapelveivel ellenkező teljesítményfokozók, de egyrészt nem feltételezzük, hogy bárkiben felmerül ezek szükségessége, másrészt az egészségmegőrző életvitel nézeteivel teljes mértékben ellentétesek, így ezeket itt figyelmen kívül hagyjuk.

Olvass tovább
Az ászanák gyakorlásának fontossága

A jóga gyakorlás, törekvés a fizikai test korlátainak legyőzésére. Megtanít arra, hogy minden ember életének célja a lélek felé történő belső utazás. A jóga nem csak célt ad, hanem eszközt is a megvalósításhoz.


Amikor a test és az elme tökéletes összhangban vannak egymással, az maga az önmegvalósítás. A jóga szerint az önmegvalósítás útján az akadályok mind lehetnek fizikai és mentális gyengeségek is. A jógaászanák vagy pózok gyógyírt jelentenek fizikai betegségekre és megszüntetik a testi gyengeséget. Az ászanák megerősítik az egész testet, csontokat és izmokat egyaránt. Javítják a testtartást, fejlesztik a légzést és megnövelik az energiaszintünket, így a jó fizikai közérzet megerősíti és megnyugtatja az elmét.

Olvass tovább
Az intenzív testedzés megbetegít?

Hétfőnként jelentkező cikksorozatunk mai fejezetében olyan témák kerülnek felszínre, melyek sokak számára megdöbbentőek és talán félelemkeltőek lehetnek. Laikusként nehéz objektíven tájékozódni a profi marketinggel felépített fitness ipar útvesztőjében, mégis fontos tudatosnak lennünk, mert itt is érvényes a drágakővadászok elve, miszerint soha nem a sok helyen kapható és legfényesebben csillogó kő a legértékesebb! :)

Olvass tovább
"Felszedek egy kis izmot”

T U D T A D…
…hogy a hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felszedek egy kis izmot” kifejezés valójában lehetetlen dolgot fogalmaz meg?
Az izomsejtek száma az élet során nem változik (maximum sorvadás következtében csökken). Születésünk pillanatában pontosan annyi izomsejttel (izomsejt = izomrost) rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.

Olvass tovább
Izomépítés paradoxon

Tudtad, hogy a hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felszedek egy kis izmot” kifejezés valójában lehetetlen dolgot fogalmaz meg? Az izomsejtek száma az élet során nem változik (maximum sorvadás következtében csökken). Születésünk pillanatában pontosan annyi izomsejttel (izomsejt = izomrost) rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.

Olvass tovább
Idegrendszer és edzés

Az utóbbi hetekben többször szembesültem vele, hogy a hobbisportolók körében továbbra is sok 30-35 évvel ezelőtt született sport mítosz kering, melyekre hivatkozva lelkesen skandálják az „ami nem öl meg az megerősít” demagógiát.


Fontosnak tartom, hogy minden hobbi sportoló - kiemelten az Erőműhely tagjai – tisztán lássák, hogy mi az edzés célja, miért időpazarlás fáradtan egy intenzívet edzeni, és milyen módon jelzi szervezetünk, hogy az adott napon mekkora fizikai megterhelésre és milyen típusú tréningre vagyunk alkalmasak.  Ha megtanulod értelmezni szervezeted jelzéseit és ennek figyelembevételével állítod össze a napi edzésprogramod típusát, intenzitását, volumenét, akkor ugrásszerű teljesítménynövekedésre, gyorsuló regenerációra és nem utolsó sorban jóval kevesebb sportsérülésre számíthatsz!

Olvass tovább