Így mozognak a csontjaid jógázás közben!

Röntgen felvétel egy jóga gyakorlatsorról.

Egy különleges videó megmutatja, hogy néz ki csontszerkezetünk jógázás közben. 

Olvass tovább
JUBILEUMI 25. eXtremeMan NAGYATÁDON

Csomai-Kürtössy Roland, a FegyencBrigád egyik büszkesége, támasza és hitelt érdemlő bizonyítéka. Bő 100 napja ismerjük egymást és az egyéni munkáját igyekszünk megtámogatni az ErőműHely módszertanával. Most itt a lecke felmondásának az ideje, az év fő versenyén, Nagyatádon.

Olvass tovább
A csodálatos fascia

Amikor reggel kikászálódunk az ágyból és egy jó nagyot nyújtózunk, nem csak az izmainkat nyújtjuk, hanem a titokzatos, sokszor érdemtelenül mellőzött ún. fasciát, vagy izompólyát is.

A fascia tulajdonképpen maga a kötőszövet, amely hidat képez a test funkcionális egységei között.

Olvass tovább
Váll nyáktömlő-gyulladás és íngyulladás

Ez a leggyakoribb sérülés olyan sportoknál, ahol a kart fej feletti mozgásra használjuk (például úszás). A fájdalom általában a váll csúcsán érződik vagy félúton a vállizmokban. A fájdalmat akkor érezni, amikor a kar a fej fölé van emelve, vagy egy bizonyos módon meg van csavarva. Extrém esetekben a fájdalom állandóan jelen lehet és az alvást is akadályozhatja. Azok az inak, amelyek azokkal az izmokkal vannak kapcsolatban, amelyek a kart emelik és a hozzájuk tartozó bursa (nyálkatömlő) egy nagyon szűk csontkanálison keresztül mennek át (lásd a képen). Amikor a kar fel van emelve, ez a kanális kisebb lesz és a területet igen fogékonnyá teszi a gyulladásra.

Olvass tovább
A Fegyencjóga fontossága edzéseink mellett

Akik rendszeresen járnak tréningre, azokhoz szólnék most elsősorban. A Fegyencedzés és a Fegyencjóga szorosan összefüggő egymást kiegészítő, fejlesztő módszer. Jin és Jang, ha úgy tetszik.

Olvass tovább
Magas vérnyomás ellen jóga

A szívinfarktus utáni rehabilitáció időszakában, gyógyszerek kiegészítésére használt jógagyakorlatok, jelentősen fokozták a tabletták vérnyomáscsökkentő hatását. A jógázás vérnyomáscsökkentő tulajdonsága fiatal, egészséges indiai embereken már régóta ismert.

Olvass tovább
Súlyfelesleg ellen jóga

Aki azt hiszi, hogy a súlyfelesleg jógával nem orvosolható, az téved. A jógának számos pozitív élettani hatása van, az aktív sportolókra ugyan úgy, mint a rendszeresen nem mozgó jógizókra. A jóga átmozgatja a beállt izmokat, ízületeket, feltölt, energizál.

Olvass tovább
A teljes guggolás hatása a térdekre

A térdnek négy fő védelmi ínszalagja van, ami nem engedi elmozdulni a combcsontot a sípcsonttól. E négy ínszalag védő funkciója a térd teljes kinyújtása és a teljes behajlítása során a leghatékonyabb. Teljes kinyújtás állapotában van például állás közben, teljes behajlítás állapotában pedig olyankor, amikor a vádli és a combhajlítók már összeérnek.

Olvass tovább