Váll nyáktömlő-gyulladás és íngyulladás

Ez a leggyakoribb sérülés olyan sportoknál, ahol a kart fej feletti mozgásra használjuk (például úszás). A fájdalom általában a váll csúcsán érződik vagy félúton a vállizmokban. A fájdalmat akkor érezni, amikor a kar a fej fölé van emelve, vagy egy bizonyos módon meg van csavarva. Extrém esetekben a fájdalom állandóan jelen lehet és az alvást is akadályozhatja. Azok az inak, amelyek azokkal az izmokkal vannak kapcsolatban, amelyek a kart emelik és a hozzájuk tartozó bursa (nyálkatömlő) egy nagyon szűk csontkanálison keresztül mennek át (lásd a képen). Amikor a kar fel van emelve, ez a kanális kisebb lesz és a területet igen fogékonnyá teszi a gyulladásra.

Olvass tovább
A Fegyencjóga fontossága edzéseink mellett

Akik rendszeresen járnak tréningre, azokhoz szólnék most elsősorban. A Fegyencedzés és a Fegyencjóga szorosan összefüggő egymást kiegészítő, fejlesztő módszer. Jin és Jang, ha úgy tetszik.

Olvass tovább
Magas vérnyomás ellen jóga

A szívinfarktus utáni rehabilitáció időszakában, gyógyszerek kiegészítésére használt jógagyakorlatok, jelentősen fokozták a tabletták vérnyomáscsökkentő hatását. A jógázás vérnyomáscsökkentő tulajdonsága fiatal, egészséges indiai embereken már régóta ismert.

Olvass tovább
Súlyfelesleg ellen jóga

Aki azt hiszi, hogy a súlyfelesleg jógával nem orvosolható, az téved. A jógának számos pozitív élettani hatása van, az aktív sportolókra ugyan úgy, mint a rendszeresen nem mozgó jógizókra. A jóga átmozgatja a beállt izmokat, ízületeket, feltölt, energizál.

Olvass tovább
A teljes guggolás hatása a térdekre

A térdnek négy fő védelmi ínszalagja van, ami nem engedi elmozdulni a combcsontot a sípcsonttól. E négy ínszalag védő funkciója a térd teljes kinyújtása és a teljes behajlítása során a leghatékonyabb. Teljes kinyújtás állapotában van például állás közben, teljes behajlítás állapotában pedig olyankor, amikor a vádli és a combhajlítók már összeérnek.

Olvass tovább
A jóga életfelfogás, tudatosság, életmód

A jóga  nem pusztán az ászanák gyakorlásából él. A jógázóknál kialakul egy életszemlélet, ami meghatározza azt a módot, ahogy élnek, gondolkodnak, a világ dolgaihoz viszonyulnak. Mit jelent valójában jóginak lenni?

Olvass tovább
Egylábas edzés

Az egylábas gyakorlatokra szükség van a teljesítmény- és az izomnövelés szempontjából is. Amikor az elülső izomláncot vizsgáljuk, akkor láthatjuk a laterális alrendszert is, amelyhez tartozik a középső farizom (gluteus medius), a combközelítő izmok (adduktorok) és a négyszögű ágyékizom (quadratus lumborum).

Olvass tovább
Felső combhajlító inak

Tegyük fel, hogy hajlékony jógaoktató vagy. Mindennap ébredés után combhajlító nyújtógyakorlatokat végzel, majd órán mély előrehajásokat mutatsz be a tanítványaidnak. Amint fájdalmat érzel az ülőcsontod alatt, még jobban erőlteted a nyújtást, mert azt gondolod, így hamarabb elmúlik. De ahogy nő a fájdalom, mégiscsak elhatározod, hogy rápihensz. Majd miután alábbhagy a fájdalom, újrakezded a nyújtást, és újra megsérülsz. A fájdalom visszatér, és a ciklus megismétlődik. Ez sajnos évekig mehet így.

Olvass tovább