Fegyencjóga 2013-05-23

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. Az altest (combok, farizmok, alhát) stimulálása a gyakorlatok ill. pózok megtartásával és a mély állásokra való fókuszálással történik.

 

A felsőtest (mell, váll, kar és a hát)  izmai, mintegy átkötő gyakorlatként végig komoly munkát végeznek a pózok közben. A test folyamatos le és fel mozgatása (fekvőtámaszok a talajon, pózok állva, a fej sűrűn kerül a csípő vonal alá) biztosítja a vérkeringés optimalizálását a gondolatok tisztán tartását. A Fegyencedzés mint alap, magába foglalja  a sajátsúlyos gyakorlatok leglényegét, megmozgatva, erősítve és gyógyítva az egész testet ill. annak összes izmát. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, hajlékonyságának fejlesztésén, a gerinc melletti izmok megerősítésén, ami a hétköznapi élet minőségét is jelentősen javítja.

 

Miért a Fegyencjóga?

 

A Fegyencjóga önmagában ill. bármilyen sporttevékenységgel kiegészítve hasznos teljesítményfokozó, gyorsabb regenerálódást biztosító és bizonyítottan preventív hatású módszer.  Az egyensúlygyakorlatok ill. a már fent említett mélyállások a lábak teherbíró és "álló" képességét hivatottak extrém módon növelni. Mivel tapasztalatunk szerint -sportágtól függetlenül- a testmozgást végzők javarésze nem fektet elég hangsúlyt a láb edzésére...

 

Fegyencjógával a combokért

 

A különböző állógyakorlatok (futó póz, harcos állások, háromszög állások) közben a vízszinteshez közeli tartóláb pozíciója és a négyfejű combizom izometrikus terhelése lányoknál és fiúknál egyaránt, szálkás, formás, definiált combokat eredményez. Beszéltünk a 2/3-ról, aminek végére nincs olyan izom, izület vagy szalag a testben, ami ne lenne "üzemi hőmérsékleten", tökéletesen bemelegedve. Az edés utolsó harmadában - ezt kihasználva - egy intenzív nyújtó szakasz következik.

 

A Fegyencjóga jótékony hatásai

 

Fontos az előbb tárgyalt izomállapot - sérüléseket, mikroszakadásokat megelőzendő -, mivel ebben az utolsó részben a különböző lazító, gerinccsavaró, hajlító, feladatok kerülnek előtérbe, amiket edzésről-edzésre egyre mélyebben, precízebben hajtunk végre. Ez jótékony hatásai mellett, komoly igénybevétel az egész szervezetnek, beleértve a belső szerveket és a belső elválasztású mirigyeket is.

 

A Fegyencjóga mindenki jógája

 

A Fegyencjógát jó szívvel ajánljuk a harcművészetekkel foglalkozó és azok után érdeklődő sporttársaknak, de természetesen - ahogy már fentebb említettük - bármilyen sportágat is űzöl, ebből a sorozatból csak profitálhatsz.

 

Szerző: Szecsei Szilárd 

Kommentek