"Felszedek egy kis izmot” 2016-10-26

T U D T A D…


…hogy a hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felszedek egy kis izmot” kifejezés valójában lehetetlen dolgot fogalmaz meg?

Az izomsejtek száma az élet során nem változik (maximum sorvadás következtében csökken). Születésünk pillanatában pontosan annyi izomsejttel (izomsejt = izomrost) rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.


Edzés hatására mindössze az izomrostot alkotó miofibrilliumok és a sejtmagvak száma emelkedik, az izomrostok száma nem változik, térfogata ellenben jelentősen növekszik, vaskosabb, erősebb lesz. Tehát edzéssel az izom tömegét, térfogatát növeljük nem az izomsejtek számát. Mindebből következik, hogy aki öröklötten több izomsejttel rendelkezik, azon az edzés hatása is előbb és jobban látszik, látványosabban fejlődik az izomzata, kimagaslóbb sportteljesítményre képes. Ezen a tényen sajnos egyetlen fehérjeturmix és sportteljesítmény fokozó sem tud változtatni, de jó hír a genetikailag alacsonyabb számú izomsejttel rendelkezők számára, hogy kitartó munkával, megfelelő edzésmódszerrel és táplálkozással az izmok tömegét ők is hatékonyan tudják növelni, viszont számukra mindez jóval hosszabb idő- és energiaráfordítással jár.

 

Kommentek