Teljesítményfokozók – kimagasló hatás vagy csak lehúzás? 2016-11-30

Tudtad, hogy egy állóképességi élsportoló esetében a teljesítményfokozásra fejlesztett speciális - legális - készítmények a teljesítményt pusztán 1-3%-kal képesek növelni? Ezek ismeretében vajon egy hobbi sportolónál egyáltalán mérhető a hatásuk?

Sok-sok cikket olvashatunk az ergogén étrend kiegészítőkről, melyek hatására csodás módon növekszik teljesítményünk, de fontos szem előtt tartani, hogy kizárólag akkor kell és szabad erre időt, pénzt és energiát fordítani, ha az életedben, alap étrendedben, edzésedben már minden rendben van és kizárólag a csúcson lévő 1-3% hiányzik a maximális teljesítőképességedhez. Ha itt tartasz, nyugodtan dobd be a piros kapszulát havi 25 ezer forintért, ellenkező esetben egy pihentető alvással garantáltan nagyobb hatást érhetsz el.

 

A jó sportteljesítmény alapja a megfelelően összeállított étrend. Amíg ez nincs rendben, - márpedig a hobbi sportolók döntő többsége esetén ez közel sincs rendben - addig nincs értelme semmi másról beszélni. Megdöbbentem, amikor először szembesültem azokkal a kutatási eredményekkel, melyek szerint a helyes és tudatos táplálkozás nagyobb hatással van a sportteljesítményre, mint maga az edzésmunka! A tréning ugyanis pusztán a prioritási sorrend második szintjén áll!

 

 

A különböző magas energiatartalmú sport turmixok, sport italok, gélek, zselék, frissítők körülbelül 5-10%-kal növelik teljesítményünket, ezzel a „fontossági sorrend” utolsó előtti helyét foglalják el.

 

Az utolsó helyen a fent említett teljesítményfokozók állnak a maguk 1-3%-os hatásfokával.

 

Ezek hallatán benned is felmerül a kérdés, hogy a hobbi sportolók többsége miért a tökéletességet jelentő 1-3%-kal foglalkozik, ha közben az ennek bázisául szolgáló alapok romokban hevernek? :)

 

Szerző: Hutter Ádám

Kommentek