A csodálatos fascia 2014-03-07

Amikor reggel kikászálódunk az ágyból és egy jó nagyot nyújtózunk, nem csak az izmainkat nyújtjuk, hanem a titokzatos, sokszor érdemtelenül mellőzött ún. fasciát, vagy izompólyát is.

 

A fascia tulajdonképpen maga a kötőszövet, amely hidat képez a test funkcionális egységei között. Minden szövetet, szervet, izmot behálóz, összeköt, formál, támaszt ad és összetart. Belső kapcsolatot teremt a koponyától a talpig szinte a test minden részével. Megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését, körülveszi a testben lévő folyadékot.

 

Korábban a tudósok azt hitték, hogy a csontváz tartja a testet, de mostanában egyre elterjedtebb a nézet, hogy ha az emberi testből eltávolítanánk a fasciát, csak egy folyadéktócsát kapnánk, benne szétszórt csontokkal.

 

Valójában a fascia az, ami egyenesen megtartja az emberi testet. Úgy működik, mint egy feszítőkötél, gondoskodik a húzóerőről minden irányba. Beborítja az izmokat és megalkotja a kötelek és emelők rendszerét, amely megteremti a test mozgatásának és a végtagok emelésének lehetőségét. A csontjaink úgy viselkednek, mint a tartóoszlopok – hozzájuk kapcsolódnak az izmok és a fascia – az izmok gondoskodnak a mozgásról, a fascia teremti meg a húzóerőt, és a feszítést.

 

Testünk hatalmas fascia hálózattal rendelkezik, és minden mindennel összefügg. Ezért történhet meg az, hogy egy traumatikus sérülés a bokában feszültséget okozhat például a fülek környékén és a vállban. A fascia mindenen keresztülhalad, a test minden parányi része egymáshoz kapcsolódik általa.

 

A fascia merevedére hajlamos, ha nem mozgunk megvastagszik és korlátozza az izom munkáját, ezáltal a mozgásban kisebb-nagyobb beszűkülést okozhat.

 

 

Ez a vékony, fehér, vagy sárgás réteg olyan, mint a narancs gerezdjeit beborító átlátszó, néhol fehér anyag, ami összetartja a gyümölcsöt. Hát ilyen a fascia a mi testünkben is. Amellett, hogy beburkolja az izmokat, a csontokat és a belső szerveket, a fascia rögzíti a koponyához az agyat és a bordákhoz a beleket. Attól függően, hogy a testben hol helyezkedik el, más-más névvel illetjük.  A szívet körülvevő fasciát szívburoknak, a csontot körülvevőt csonthártyának, és az izmot körülvevőt izomhártyának nevezzük. Ezeket hallva már nem is tűnik olyan ismeretlennek, igaz?

 

A jóga szerepe

 

A fasciaháló sejtjei felületükön receptorokkal rendelkeznek, amelyek nyomó és húzóerő észlelésére szolgálnak, és szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerrel. A háló plasztikus és elasztikus tulajdonságú, ennél fogva formálható.

 

 

A fascia megváltozhat hő és mozgás hatására. A test nyújtásával, izommunka által, tehát a hatha jóga gyakorlásával fellazítható a fascia merevsége, és újraformálható az izompólya. Ezért van az, hogy folyamatos jóga gyakorlással előfordulhat, hogy növekszünk néhány centimétert.

 

Sokszor tapasztalhatjuk déd- és nagyszüleinken, hogy az idő előrehaladtával alacsonyabbak lesznek, összemennek és kötöttebbé válnak, amely sokszor az egészség rovására is mehet. És ebben nem csak a csontváz és az izomrendszer érintett, hanem a fascia is. A jóga segít fellazítani a szerveinket körülvevő és a szerveken áthaladó fasciát, létrehozza az optimális teret a hatékony működésre. Tehát az öregedés nem az eltelt napok számát jelenti. Az számít, hogy hogyan élünk, hogy hogyan töltjük el napjainkat.

 

A fascia egészségi állapota meghatározza testünk állapotát és a korunkat. A mozgás hiánya merevíti testünket, és a fasciaszálak összetapadnak. A stressz fokozza ezt a folyamatot és ez hosszú távon a fasciaszálak halálához vezethet.

 

A fasciaszálak összeragadása különböző szövődményeket okozhat. Vegyük most példának a nyak területét. Itt helyezkedik el a nyelőcső, a légcső, a pajzsmirigy, különböző idegek, a nyaki verőér, amely a vért juttatja el az agyba, és rengeteg izom, ami körülveszi e területeket. Minden izom, izomréteg, mirigy, szerv és ideg fasciával van beborítva. A fascia kiszáradásával, összetapadásával, ezek a szövetek merevebbé, feszesebbé válnak. Ez gondot okozhat a nyelésnél, csökkentheti az agyba érkező véráramot, kihathat a pajzsmirigyre.

 

A fasciának tehát szüksége van a mozgásra, a melegre és a szükséges hidratálásra, hogy egészséges maradjon. A rendszeres és kiterjedt mozgás, mint a jóga fokozza az izmok és más szövetek hőmérsékletét és segít megtartani a fascia hidratáltságát. Ha a fascia rugalmas, szerteágazó és kellőképpen hidratált, az energia is akadálytalanul áramlik a testünkben, és kérdem én: kell ennél több?

 

Forrás: Jon Burras jóga-, és bodymind terapeuta előadása, www.jogapont.hu

Kommentek