A Karate és a Kyokushin története 2013-06-14

A karate eredete megfelelő dokumentumok hiányában igen homályos. Azt az elképzelést, mely szerint a karate Indiából ered, a legtöbb keletkutató elfogadja. Egy buddhista pap, Bodidharma (kínai nevén Daruma) megalapította különleges buddhista szektáját, melyet zennek nevezett el. Kínába tervezett utazást misszionáriusként. Megszokott volt, hogy ezek a vándorló papok képesek voltak arra, hogy útjaik során vadállatokkal és banditákkal eredményesen megküzdjenek.

 

A Karate története

 

Időszámításunk után 500 körül Bodidharma megérkezett a kínai Chein-K'ang városába, Wu császár udvarába, ahol örömmel fogadták. Időnként elhagyta az udvart, északra, Henan tartományba ment, egy elszigetelt Shaolin templomba, hogy a zent tanítsa a szerzeteseknek. Ezzel egy időben a shorin kempot is oktatta, mert úgy gondolta, hogy a szellem kitisztulásához elengedhetetlen a megfelelően edzett test. Feljegyzések vannak kínai harcmodorokról az időszámításunk előtti 3. évezredből is, de azért tartjuk Bodidharmát a kínai kempo megalapítójának, mert a jóga és a zen meditációs gyakorlatait is ötvözte, ezen keresztül olyan tökéletes rendszert dolgozott ki, amelyet ma is ismerünk.

 

A zen tehát elválaszthatatlanul összefügg a karatéval, és a karate mesterek arra törekednek, hogy jobban elmélyüljenek általa.

 

Az idők folyamán a shorin kempo legfőbb felismeréseit a különböző papok érték el. Ugyancsak pap, Chiao Yuan, miután különböző vadállatok harci technikáit tanulmányozta - így a tigrisét, leopárdét, kígyóét és a daruét, valamint a mitológiai sárkányét -, rendszerezte ezek technikáit. Az állatoktól átvett elemek ma is megtalálhatók a karate repertoárjában. A papság és az orvostudomány közötti szoros kapcsolat Kínában nemcsak abban nyilvánult meg, hogy életfontosságú pontokat fedeztek fel a testen, amelyeket akupunkturásan kezeltek, hanem olyan pontokat is, amelyek támadása a leghatékonyabb eredményt adja. Később ez a harci technika tovább terjedt északra Mongóliába, keletre Koreába és délkeletre Okinawá-ra.

 

Végül elérte Japánt is, ahol a Ka-makura kor után (i. sz. 1 200) rendkí-vül népszerűvé vált. Főként a harcosok kasztja, a szamurájok fogadták nagy örömmel a különböző harci formákat és a zen filozófiát. A zen-buddhizmus erkölcsi tanítása és misztikuma megfelelt fogékonyságuknak, de az igazi vonzerő az volt számukra, hogy a nagy önfegyelem hatására kiváló álló- és tűrőképességre tehettek szert, és nagyszerű harcosokká válhattak. Kifejlődött bennük az a pszichikai képesség, hogy mind a maguk, mind az ellenfeleik képességeit, belső énjét megismerjék.
1400-ban és 1609-ben is megtörtént, hogy Okinawa szigetén a japán megszállók betiltották a fegyverviselést a lakosság számára. Ennek hatására a templomokhoz tartozó iskolákban zárt körökben oktatni kezdték a fegyver nélküli harcot, az okinawa-te (okinawai kéz) technikáit, hogy a lakosság megvédhesse magát.

 

A japán megszállók gyakran találtak halott katonákat. Ennek okát először nem értették, s ezért ezt a technikát csendes halálnak nevezték el.
1901-ben aztán megtört a titkosság, és már nyíltan tanították ezt a technikát. Gichin Funakoshi, maga is katona lévén, Okinawán elsajátította ezt a harcmodort, majd 1916-ban visszatért Japánba, ahol képességei szerint rendszerezte azt. Első bemutatóját 1920-ban Tokióban tartotta meg. Ez az időpont a modern karate kezdetét jelenti. Első iskoláját shoto-kannak nevezte, s innen a stílus neve.
Funakoshi mester hosszú élete alatt rendszerezte a karate filozófiáját, etikettjét, alaptechnikáit és formagyakorlatait. A küzdelmet elítélte, s emiatt a shotokan-iskola követői nem is rendeztek versenyeket. Tanítványai még a mester életében elkezdték és halálát követően továbbfejlesztették a karatét, így alakultak ki a mai legismertebb irányzatok: a shito ryu, wado ryu, goju ryu, majd később teljesen új reformként a kyokushinkai.

 

A világon ma számtalan karateirányzat létezik, amelyek különböző eredetűek. Valamennyinek vannak erényei és talán hibái is. Mindenesetre igen rövid idő alatt meghódították a világot, és az emberek nagy számban űzik. Ma a karate és annak irányzatai a világon sok tízmillió embernek nyújtanak kikapcsolódást, testedzést, gyakran még ennél is többet.

 

A karate magyarországi története

 

A múltra visszatekintve, a karate magyarországi története 1972 -ben kezdődött, amikor a TF Judo-szakosztályának edzésére "betévedt " Mészáros Attila, Svédországban élő, akkor 2 danos kyokushin karate mester, aki egyeztetve Dr. Galla Ferenccel, a TF akkori küzdősport tanszék vezetőjével, egy színvonalas bemutatót tartva, elkápráztatta a jelenlévőket. Különösen két érdeklődő volt, akik fogékonyabbak voltak a karate mozgásanyagára, Furkó Kálmán és Adámy István személyében, akik dr. Galla mester támogatásával és gyakorlási lehetőség biztosításával, valamint Mészáros Attila mester iránymutatásai alapján elkezdték akkor a gyakorlásokat, immár az új sportág, a karate rendszerében. 

 

A Kyokushin Karate magyarországi alapjai

 

Az évente hazalátogató mester tovább koordinálva, segítve és rendszeresen vizsgáztatva őket, sikerült lerakni a hazai kyokushin karate alapjait, mely azóta is meghatározó stílusa a magyar karaténak.

Ezt követően már kellő tudással és tapasztalattal rendelkezve megalakultak az első kyokushin edzőtermek is, először Adámy István révén Budapesten, majd Furkó Kálmán vezetésével Szolnokon.

Vele szinte párhuzamosan 1973-ben a shotokan karate is megjelent hazánkban, az akkoriban Belgiumban élő mester, Antal János révén, aki szintén a TF-en jelentkezett Galla mesternél, majd végül Budapesten indította meg kezdeti tevékenységét, ahol aztán Kecskés Sándor munkásságának köszönhetően alakult meg az első shotokan karate klub, MUTEX színeiben.

 

Ebben a karate hőskorában előfordult, hogy többször együtt edzettek a különböző stílusok akkori gyakorlói, vezetői is, ahol későbbi nagy legendák is találkoztak az akkori edzőtermekben.. mint pl Polyák József, aki külföldről hazatérve próbálta a karatét és a harci művészeteket elterjeszteni, vagy Bujtor István, Papp László, Popper György is, akik azóta ismert emberek lettek saját területükön.

A kezdeti lépéseket követően gomba módra szaporodtak az edzőtermek, és lassan nálunk is kialakultak a világban is jellemző és meghatározó stílusok, mint pl shito-ryu, goju-ryu, wado-ryu, stb.

1980-tól a judoszövetség égisze alatt, mint karate szakbizottság tevékenykedtünk, majd ezt követően 1984-től a Karate-Kickbox-Taekwon-do és más harci művészetek szövetségeként működtünk tovább.

1989-ben megalakult a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége, amely összefogta a Mo-n működő karate és harcművészeti szervezeteket, és állami jogosítványokat is kapott működéséhez.

1994-től az új Sporttörvény adta lehetőségek miatt a karate különvált a harci művészetek szövetségétől, és az olimpiai irányt kitűzve ezt követően Magyar Karate Szakszövetség néven folytatta működését a mai időszakig, először Popper György, majd Dr. Mészáros János vezetésével.

 

A Magyar Karate Szakszövetség jelenleg mintegy 500 klubban közel 50.000 igazolt és szabadidő sportolóként nyilvántartott tagsággal rendelkezik. A rendszeres edzések és próbatételek következtében hozzájárulnak olyan , a társadalom számára hasznos pozitív személyiség jegyek fejlesztéséhez, mint fegyelem, tisztelet, kitartás, szorgalom akaraterő, mások megbecsülése, az idősebbek, és a gyengébbek tisztelete és segítése, amelyek hiányoznak most a társadalomban, és a fiatalok nevelésében. Ezeket az értékeket szeretnénk közvetíteni az eseményeinken és a médiában.

 

Az eltelt időszakban számos nagyszabású hazai és nemzetközi versenynek és eseménynek voltunk házigazdái a közönség és a média kiemelt népszerűségével, valamint versenyzőink számtalan Európa-bajnoki és világbajnoki helyezéseket értek el a különböző hazai és nemzetközi porondon egyaránt.

 

A hazai karate-stílusok vezető mesterei között számos nemzetközi szinten is elismert mester és sportszakember található, akiket rendszeresen hívnak hazai és nemzetközi kurzusok vezetésére is.

A szövetség a World Karate Federation (WKF) alanyi jogán működő olimpiai karate szakága, a WKF szabályrendszerű küzdelemben, az elmúlt években Európa és a Világ élmezőnyébe verekedte be magát számos EB, és VB érmet szerezve, amelyek közül kiemelkedik S. Kovács Ádám teljesítménye, aki az elmúlt időszak legjobb teljesítményét szerezte meg a nem olimpiai sportágak világjátékán. A fiatalabb versenyzők között kiemelkedik Tadassy Martial, Szegedi Döme, Metzger Szandra valamint az új generáció versenyzőinek teljesítménye, akik letették a névjegyüket a nemzetközi színtéren is.

 

Az eredményesség tekintetében az ippon-shobu és a knock-down szakág versenyzői is jeleskedtek az elmúlt időszakban, számos nemzetközi, EB, -VB,- Világkupa dobogós helyezést szervezve hazánknak.

Kommentek