Az inak erejének fontossága 2013-07-13

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy az inaknak alapvető szerepük van az emberi test erejének és jól-létének kialakításában. Az emberek általában nagyon keveset tudnak az inakról, és sokkal inkább az izmok fölpumpálása és fejlesztése érdekli őket, miáltal kívülről erőseknek tűnhetnek. De az igazi erő kifejtéséhez az inakat is meg kell erősíteni.

 

A régi idők erősemberei nem az izomzatukat fejlesztették, hanem elsődlegesen az inakat, inszalagokat.

 
Az elmúlt 50-60 évben elkezdtük az izmot edzeni. Egyre inkább olyan eszközöket kezdtünk használni, amelyek egyre kevésbé teszik próbára az inakat és inszalagokat és a mélyizmokat. Kidobtuk – mert veszélyesnek tartottuk – azokat az edzéseszközöket és módszereket, amelyektől a régi idők erősemberei erősek lettek. Edzőtermen kivül került a Kettlebell, Clubbell , de a homokzsák, a hordó és a pörölykalapács is. Helyettük gépeket terveztünk, melyek alkalmasak nem csak egy izomcsoport, hanem izoláltan 1-1 izom edzésére. Ülve vagy fekve kezdtünk el edzeni, oly mértékben stabilizáltuk magunkat az edzésen, hogy szinte képtelenség lett a mélyizmok és az inak erősitése.
A régiek hatalmas súlyokkal edzettek, mégsem olvasni arról, hogy elszakadt a bicepszük, leszakadt a mellizmuk, térdszalag szakadásuk volt, miközben ezek a legendák életük végéig iszonyatosan erősek maradtak. Sandow 4o évesen fizikai teljesitőképességének maximumát 55 éves korára tervezte! Biztos vagyok abban, hogy a számos sportban a sérülések többségét az izolációs edzések és az inak, szalagok tervezett erősitésének hiánya okozza.
 

Az inak és az ínszalagok kötőszövetek

 
Az inak kapcsolják a csontokat az izmokhoz, míg az ínszalagok a csontokat kapcsolják egymáshoz. Ínszalagokat nagyrészt az ízületek között találunk, ezek általában rövidek. Inakat viszont az egész testben találunk, és közöttük elég hosszúak is akadnak. Pl. az egyik leghosszabb az Achilles-ín, amely a sarokcsontot köti össsze a vádlival.
 

Az inak visszaforgatják az energiát

 
Az inakra rendkívül erős gumiszalagokként is gondolhatunk különösen akkor, ha okosan használjuk őket. Rugalmasságuk lehetővé teszi, hogy engergiát nyeljenek el, megnyúljanak és visszapattanjanak, miáltal az általunk elnyelt energia 93 százalékát visszaadják.

  

Az inak ereje tartós

 
A fejletlen inakat hosszú ideig kell gyakorlatoztatni annak érdekében, hogy észrevehető eredményt érjünk el. Ám egyik legfőbb jellemzőjük az, hogy ha egyszer okosan és elegendő mértékben megerősítettük őket, megőrzik erejüket. Amennyiben viszonlyag egészséges életet élünk, ez az erő életünk végéig elkísér bennünket. Ezzel szemben az izomerőt szinte napok alatt fel lehet építeni, csakhogy az izmok nagyon hamar elveszítik erejüket, ha nem eddzük őket folyamatosan. 
 

Az inak kitartóbbak

 
Amellett, hogy az inak megtarthatják erejüket egész életünkben, az izmoknál tovább bírják a testi tevékenységek során kifejtett terhelést. 
 

Az inak erősítése megelőzi a sérülést

 
Az ínsérülés mindenképp súlyos. Az atléták közmegegyezése szerint sokkal jobb eltörni egy csontot, mint átélni egy ínsérülést. Az ínsérülés rendkívüli fájdalommal jár, ezenkívül sokkal lassabban gyógyul, mint az izom vagy a csont sérülései, és attól függően melyik ínről van szó, nagyon legyengíthet egy ilyen sebesülés. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy soha nem gyógyul meg teljesen az ín.
 
“Teljesen mindegy, hogy az izom milyen mérettel rendelkezik, ha nincs meg a koordinált erő átvitelének lehetősége a szalagok és inak által, a méret értelmét veszti. Az inak és szalagok tartják fent azt a kapcsolatot az izommal és a csontozattal, ami az erő kifejtését lehetővé teszi. Minden igazán erős ember nagyszerű, erős és látványos inakkal rendelkezett.”
 
Sig Klein – “A Kettlebellt mindig is az egyik legnagyszerűbb eszköznek tartottam. Olyan széleskörűen alkalmazható a test épitésére, mint semmilyen más eszköz.” 
 
 
Forrás:
Mantak Chia - Ínerősítő Nei Kung
http://peterlakatos.hu/?p=1874

Kommentek