Munkavégzés a cél elérésének érdekében

Elemi emberi tulajdonságnak tekinthető, hogy céljainkat minimális befektetett munkával szeretnénk elérni az élet különböző területein. Alapjában véve ez nem tekinthető ördögtől valónak, hiszen ezzel a szemléletmóddal pont a hatékonyságot célozzuk meg. A sportban a minimális munka közel sem jelenti azt, hogy befektetett energia nélkül megvalósíthatjuk terveinket. Nem tulajdoníthatjuk el más képességeit és nem plagizálhatunk. Vannak a sportszerűség alapelveivel ellenkező teljesítményfokozók, de egyrészt nem feltételezzük, hogy bárkiben felmerül ezek szükségessége, másrészt az egészségmegőrző életvitel nézeteivel teljes mértékben ellentétesek, így ezeket itt figyelmen kívül hagyjuk.

Olvass tovább
Az ászanák gyakorlásának fontossága

A jóga gyakorlás, törekvés a fizikai test korlátainak legyőzésére. Megtanít arra, hogy minden ember életének célja a lélek felé történő belső utazás. A jóga nem csak célt ad, hanem eszközt is a megvalósításhoz.


Amikor a test és az elme tökéletes összhangban vannak egymással, az maga az önmegvalósítás. A jóga szerint az önmegvalósítás útján az akadályok mind lehetnek fizikai és mentális gyengeségek is. A jógaászanák vagy pózok gyógyírt jelentenek fizikai betegségekre és megszüntetik a testi gyengeséget. Az ászanák megerősítik az egész testet, csontokat és izmokat egyaránt. Javítják a testtartást, fejlesztik a légzést és megnövelik az energiaszintünket, így a jó fizikai közérzet megerősíti és megnyugtatja az elmét.

Olvass tovább
Az intenzív testedzés megbetegít?

Hétfőnként jelentkező cikksorozatunk mai fejezetében olyan témák kerülnek felszínre, melyek sokak számára megdöbbentőek és talán félelemkeltőek lehetnek. Laikusként nehéz objektíven tájékozódni a profi marketinggel felépített fitness ipar útvesztőjében, mégis fontos tudatosnak lennünk, mert itt is érvényes a drágakővadászok elve, miszerint soha nem a sok helyen kapható és legfényesebben csillogó kő a legértékesebb! :)

Olvass tovább
"Felszedek egy kis izmot”

T U D T A D…
…hogy a hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felszedek egy kis izmot” kifejezés valójában lehetetlen dolgot fogalmaz meg?
Az izomsejtek száma az élet során nem változik (maximum sorvadás következtében csökken). Születésünk pillanatában pontosan annyi izomsejttel (izomsejt = izomrost) rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.

Olvass tovább
Izomépítés paradoxon

Tudtad, hogy a hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felszedek egy kis izmot” kifejezés valójában lehetetlen dolgot fogalmaz meg? Az izomsejtek száma az élet során nem változik (maximum sorvadás következtében csökken). Születésünk pillanatában pontosan annyi izomsejttel (izomsejt = izomrost) rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.

Olvass tovább
Idegrendszer és edzés

Az utóbbi hetekben többször szembesültem vele, hogy a hobbisportolók körében továbbra is sok 30-35 évvel ezelőtt született sport mítosz kering, melyekre hivatkozva lelkesen skandálják az „ami nem öl meg az megerősít” demagógiát.


Fontosnak tartom, hogy minden hobbi sportoló - kiemelten az Erőműhely tagjai – tisztán lássák, hogy mi az edzés célja, miért időpazarlás fáradtan egy intenzívet edzeni, és milyen módon jelzi szervezetünk, hogy az adott napon mekkora fizikai megterhelésre és milyen típusú tréningre vagyunk alkalmasak.  Ha megtanulod értelmezni szervezeted jelzéseit és ennek figyelembevételével állítod össze a napi edzésprogramod típusát, intenzitását, volumenét, akkor ugrásszerű teljesítménynövekedésre, gyorsuló regenerációra és nem utolsó sorban jóval kevesebb sportsérülésre számíthatsz!

Olvass tovább
Maratonfutás ErőműHely módra

Amikor az ErőműHely nyári edzőtáborában megfogalmazódott a maratoni váltófutás ötlete egy hosszabb futóedzést követően, még nem láttuk előre, mennyi pozitív hatással is járhat a kis közösségünk szempontjából egy ilyen kihívásra történő felkészülés. Az Erőműhely alapeszméje szerint a rendszeresen végzett, megfelelően megválasztott intenzitású edzésmunkával a fizikum jól fejleszthető hétköznapi emberként is. Nem pusztán testépítés, erőnövelés a célunk, hanem egy komplex erőnlét kialakítása és fenntartása, amihez nagyon jól hozzájárulnak a futóedzések.

Olvass tovább
2015 utolsó edzése az ErőműHelyben

2015 utolsó edzése az ErőműHelyben. Három óra, 12 gyakorlat, 16 sorozat, 2016 ismétlés.

Olvass tovább