A nyújtás nem feszítés

Tudtad, hogy a rugózó mozgásokkal végzett nyújtó gyakorlatok a kívánt ellazulás helyett sok esetben védekező izom összehúzódást idéznek elő?

Tegnap egy funkcionális edzőteremben véletlenül fültanúja voltam egy mellettem zajló személyi edzésnek, ahol az edző részletesen ecsetelte tanítványának, hogy a hatékony nyújtás kulcsa az intenzív és folyamatos rugózás, mert ettől a nyújtása dinamikus lesz.  Ellenőriztem ma tükörben is, ilyen dolgok hallatán valóban extrém szúrós tekintettel tudok nézni! ☺

Olvass tovább
Kobraállás - Bhudzsanga

Forrás: Selvarajan Yesudian - Sport és jóga

Ez az ászana onnan kapta a nevét, hogy a test gyakorlat közben a fejét felemelő kobrához hasonlít.

Olvass tovább
Felső combhajlító inak

Tegyük fel, hogy hajlékony jógaoktató vagy. Mindennap ébredés után combhajlító nyújtógyakorlatokat végzel, majd órán mély előrehajásokat mutatsz be a tanítványaidnak. Amint fájdalmat érzel az ülőcsontod alatt, még jobban erőlteted a nyújtást, mert azt gondolod, így hamarabb elmúlik. De ahogy nő a fájdalom, mégiscsak elhatározod, hogy rápihensz. Majd miután alábbhagy a fájdalom, újrakezded a nyújtást, és újra megsérülsz. A fájdalom visszatér, és a ciklus megismétlődik. Ez sajnos évekig mehet így.

Olvass tovább
Jóga: fájdalmas boldogság?

Megannyi ember él a múltban, vagy a jövőben, hogy elkerülje a jelen megtapasztalását, gyakran azért, mert a jelen fájdalmas, vagy mert nehéz azt elviselni. A jóga órákon sok tanuló azt gondolja, hogy nekik „fogcsikorgatva kell szenvedniük”, amíg a tanár azt nem mondja nekik, hogy kijöhetnek az ászanából.  Ez a jóga úgy néz ki, mint egy tornagyakorlat és ez rossz hozzáállás. A fájdalom olyan, mint egy tanár, mert az élet tele van fájdalommal. Csupán az erőfeszítésben van tudás.

Olvass tovább
A jóga hatása a párkapcsolatra

Bizonyára rengeteg cikket olvastunk már arról, miért randizzunk például 30 év feletti nőkkel vagy miért kezdjünk éppen egy bankárral vagy ügyvéddel, és számtalan kategóriát elemeztek már ki különböző magazinok kapcsolatokról szóló rovatai. Nem is gondolnánk viszont mennyi előnye van annak, ha az ember lánya vagy fia egy jógással kerül kapcsolatba.

Olvass tovább
Jógával korrigálható a gerincferdülés

Kitartó gyakorlással enyhíthető a gerincferdülés. A gerinc rendellenességeinek egyik legkomolyabbika a szkoliózis. Már a prehisztorikus korban megjelent barlangfestményeken. Az i. e. IV. században élt görög orvos, Hippokratész pedig merevítőkkel kezelte.

Olvass tovább
Fejenállás jógapóz kivitelezése

A fejenállás vagy Sirsászana, egyike azon jógagyakorlatoknak, amelyek a legjótékonyabb hatással vannak mind a testre, mind pedig az elmére. Amikor a gravitáció fordítottan hat, olyankor a szív végre megpihenhet, felélénkül a vérkeringés, és a hát alsó része mentesül az állandó terhelés alól.

Olvass tovább
Jóga - dinamikus nyújtás

Minden ászanagyakorlás célja, hogy a lényed középpontjából kezdj, és dinamikusan terjeszkedj ki a test perifériája felé. Amikor nyújtasz, akkor pedig fordítva: a periféria küld üzeneteket vissza a középpont felé. A fejtől a sarkakig, meg kell találnod a középpontodat, és innen, ebből a középpontból kell kinyújtóznod és kiterjedned hosszirányúan és keresztirányúan.

Olvass tovább