Fegyencedzés:

 

Alapként kezeljük az Erőműhelyben a Fegyenc módszertanát. Paul Wade könyve nyomán kezdtük feldolgozni és mivel már az elején is sok kérdés jött külsősöktől ez ügyben, igyekeztünk kiküszöbölni, ill. áthidalni azokat a lépéseket, amiken túljutni a többségnek nehézséget jelentett. Így alakult ki a saját módszerünk, ami leginkább a könyvben leírtak kiegészítése, valamint a sok éves tapasztalat szülte "emészthetővé" tétele és a sportrehabilitációs szempontok figyelembevétele.

 

Ezen az úton haladva egyre több Fegyencbrigád tag már jó néhány gyakorlatban a mesterlépéseket nyüstöli.

 

Fokozatos felvezetéssel az egykezes fekvőtámaszok, egylábas guggolások, kézállások és hídpózok verziói és persze a húzódzkodások is elérhető közelségbe kerültek. Fontos megemlítenünk, hogy a mi értelmezésünkben a Fegyenc módszertana lassú, 5 másodperces gyakorlat végrehajtást követel meg, a teljes szabályosságra és lendületmentes kivitelezésre fókuszálva.

 

Vannak időszakok, mikor átmenetileg elengedjük a kezét, de csak azért, hogy az idegrendszerben leülepedve, mikor újra előkerül, még rutinosabban és hatékonyabban gyakorolhassuk. Mindig visszatérünk rá, folyamatos fejlesztés jellemzi és a tapasztalatok azt mutatják, hogy minden egyéb edzésmunkánkra és általában véve, az erőállapotra is remek hatást gyakorol.

 

    

 

Kettlebell (girya) edzések:

 

Az egyik legjobb állóképesség fejlesztő, legkomplexebb és legtartósabb eszköz, ami a keringés javításán túl a csípő, valamint a comb izmainak dinamizálását, erejének és robbanékonyságának fokozását célozza meg. Ez a két izomcsoport ami a munka legjavát végzi, ha bellt fogsz a kezedbe. Vannak persze statikus erőgyakorlatok is "kettlebellre", ahol a vállak mobilitásának, és a törzs stabilitásának  is kiemelt szerep jut.

 

Nagyon jól beilleszthető szinte bármilyen edzéstípus kiegészítéseként, amennyiben a helyes technika már rögzült és itt is, mint minden egyéb tréning fajtánál ez az elsődleges szempont az Erőműhely falai között: "csináld helyesen, aztán csináld sokat!"

 

 

Kalapács (macebell) edzések:

 

Ez is egy régi-új eszköz, ami hasonlóan fontos és így gyakran elő is kerül edzéseken. Ahhoz, hogy a végtagok szabadon és természetesen(!) végezhessék el bármilyen feladatukat a maximális mozgástartományban, a törzsnek rendkívüli stabilitással kell bírnia. Annál is inkább, mivel ez a törzs izmainak a feladata, erre kell koncentrálni, mikor ennek a fontos és összetett izomcsoportnak a fejlesztéséről beszélünk. Nagyon lényeges még a vállakra gyakorolt mobilizáló/mozgástartomány növelő hatása.

 

A legszebb, hogy egy 360 fokos kalapácsfordulatnál, egy szamuráj guggolásnál, vagy említhetném szinte bármelyik macebell gyakorlatot, vannak izmok, amiknek feszülniük és vannak, amiknek lazulniuk kell. Egyszerre... Így viszont tagadhatatlan, hogy a test tudatos használatára és az összpontosítás művészetére is csak pozitív hatást gyakorol.

 

   

 

Fascia Tréning:

 

A fascia tréning esetén a gyakorlataink fókuszában a testünket tetőtől talpig behálózó kötőszövet áll. Ha a kötőszövetünk rugalmas, erős, hidratált, akkor kevesebb idő alatt, kisebb energiaráfordítással nagyobb sportteljesítmény elérésére vagyunk képesek, illetve a sportsérülések prevenciójában is kiemelt jelentőséget kapnak ezek a kötőszövet hangsúlyos technikák.

 

Edzéseink összeállítása során ügyelünk a modern kutatások eredményeként megszületett továbbfejlesztett kineziológiai modell törvényszerűségeire, melyek szerint az izomrostoknak mindössze a 70%-a fut bele az izom tapadásába, a fennmaradó 30% a környező kötőszövetbe sugárzik szét. Ebből eredően nyújtó, erősítő, mobilizáló gyakorlatainkat sok síkban, több vektor mentén végezzük. A három dimenziós technikáknak és a speciális mozgásingereknek köszönhetően azokban a kötőszövetei struktúrákban is képesek vagyunk megújulásra és megerősödésre bírni a kollagén és elasztin rostokat, melyeket a korábban ismert mozgásformákkal nem, vagy csak korlátozott mértékben tudtunk megvalósítani.

 

 

Stabilitás fejlesztő tréning:

 

A stabilitás fejlesztő tréningünk során modern eszközök, sportszerek használatával és újra gondolt gyakorlatok segítségével valósítjuk meg többek között a dinamikus motoros kontroll fejlesztését. Nem annyira a stabilizáló izmok szó szerint vett erősítésre, mintsem az azok gyors és pontos működését vezérlő szoftver újra programozására koncentrálunk. Fontos feladatunk továbbá ebben a tréning típusban az egyensúly, koordináció és a propriocepció fejlesztés. Kombinált technikáink segítségével tökéletes együttműködést alakítunk ki a vesztibuláris-, vizuális- és proprioceptív rendszerek között.

 

   

 

Hosszútávfutás:

 

 

"Futó vagyok. Arra edzettem, hogy tovább menjek.

Akkor is, ha kemény, akkor is, ha fáj.

Akkor is, ha szívás, akkor is, ha nem akarom.

Akkor is, ha senki sincs mellettem.

Akkor is, ha senki sem hisz bennem.

NEM TÖRŐDÖM VELE!

Kérlelhetetlenül haladok a cél felé.

Nevezd, aminek akarod.

Makacsság, időpocsékolás, nagyravágyás...

Nem tudom, hogyan kell feladni."

A képen Balogh Ildikó.

 

 

 

"Egész eddigi életemben futottam valami elől, valami után vagy valamiért. Volt, hogy csak a futás öröme, volt, hogy a győzelem iránti vágy mozgatott. Gyakran társaságban, de legtöbbször csendes magányomban. A futás számomra a távolságok legyőzése, az egészséges fizikum megőrzése, önmagam mélyebb megismerése.

Ez így talán elég összetett, de a futás sem egyszerűbb! A tudatosan összehangolt futóedzéseknek, erősítéseknek, nyújtásoknak és a táplálkozásnak köszönhetően, a futás egy új dimenziója nyílt meg számomra.

Feszegetem a határaim, hogy megtudjam, mit rejt még számomra a futás, elérhető távolságban és sebességben. A cél érdekében nem vagyok rest a hosszabb és meredekebb utat választani!"

-- Csomai-Kürtössy Roland --

 

 

Edzés időpontok és helyszínek:

 

Budapest: Madárfészek Ökölvívó Akadémia (Halassy Olivér Sportcsarnok), hétfő és szerda 18:30-tól

 

Gödöllő: HS Sportközpont, kedd és csütörtök 18:30-tól

 

További részletek, elérhetőségek