Fegyencjóga, az Erő jógája:


Saját sorozatunk, ami kb. 3 év alatt forrta ki magát végleges formában.

 

Fegyencjóga - Szecsei Szilárd


Az első időszakban a Fegyencedzés elemei tették ki munkánk legjavát és mivel - nézetünk szerint - a jóga nélkülözhetetlen, mindenképp szerettük volna beépíteni heti rendszerességgel az edzéstervbe. Az elsődleges szándék a Fegyenc módszertanának kiegészítése és az előrelépés elősegítése volt.

 

Ezért igyekeztünk egy sorozatot összeállítani, amiben olyan ászanák és vinyászák kapnak helyet, amelyek a gerinc állapotát, a vállak mobilitását, a hasizmok biztonságos fejlesztését, a lábak tartóizmainak erősítését célozzák. Általában elmondható a Fegyencjógáról, hogy az erőállapot fokozása a fő csapásirány, de természetesen a hajlékonyság, az ízületi mozgástartomány növelés, a csípő nyitása és a mobilitás fokozása is nélkülözhetetlen összetevő. Folyamatos, 90 perces munka, tele fekvőtámasz pozíciókkal, palánktartás verziókkal, hosszú és mély állásokkal, intenzív nyújtózásokkal és különböző irányú hajlításokkal.

 

Ami biztos, hogy nem sétagalopp, jó néhány "külsős", egyébként gyakorlott jógázónak is beletört a bicskája első néhány alkalommal. Viszont az az általános tapasztalatunk, hogy rendkívül jó a hatása a test funkcionalitására és minden egyéb edzéstípus elengedhetetlen kiegészítőjévé vált az Erőműhelyben.


Csípőnyitó jóga:

 

Ezek az edzéseink a Fegyencjóga rövidített, könnyített változatával indulnak, mivel a csípőt és a lábakat megfelelően bemelegített állapotba kell hoznunk a tréning második felére. A csípő mobilitása, mozgástartományának növelése elengedhetetlen a komplex és funkcionálisan tökéletesen működő fizikum eléréséhez. Ebben a sorozatban az ászanák kifejezetten a nyújtás és belelazulás képességét veszik célba.

 

Csípőnyitó jóga

 

A legnagyobb erőtartalékjainkat raktározza a csípő, ami egy sokszorosan összetett izom és ízület csoport és ha ezeket a tartalékokat mozgósítjuk, ill. megtanítjuk a helyes használatát, az újra csak minden egyéb edzésmunkánk fejlődését fogja eredményezni. Elég, ha a kettlebell módszertanát említjük, amiben akkor tudunk igazi fejlődést elérni mind a hatékonyság, mind a súlynövelés szempontjából, ha a csípő és a combok együttes erejét használjuk.

 

Ahogy a harci művészetekben tanítják: "üss a csípőddel, rúgj a csípőddel, védekezz a csípőddel!"

 

Gerinc hajlító sorozat:

 

Többnyire péntekenként, a hét záróedzésén jógázunk. Az oka, hogy a kemény hétközi edzéseket mintegy levezetve, megnyújtva, az esetlegesen összeszedett apróbb sérüléseket gyógyítva helyre rakjunk mindent a hétvégi pihenő és a következő hét edzésmunkája előtt.

 

Gerinchajlító jóga

 

Ebből a szempontból nézve talán ez a kedvenc sorozatunk, hisz a fokozatosan felvezetett gerinc hajlítások minden irányban alaposan megdolgoztatják a test szinte valamennyi izomcsoportját. A hangsúly természetesen a gerinc feszítő izmokon és magán a csigolyasor rendbe tételén van, mivel sajnos a népesség jelentős hányadánál fennálló gerincproblémák, mobilitási és stabilitási eltolódások, ill. az ülő életmód "hozadékai" minket is érintenek.

 

A gerinc hajlító edzések smr hengerrel kezdődnek, egész pontosan a hátsó lánc gurításával, különös figyelmet fordítva a farizmokra (főként a körteképű izom) és az alsó gerincszakasz feszítőire. A henger és a napüdvözletek remekül előkészítik az idegrendszert az intenzív hátrahajlításokra, kobra, bölcső, tevepózok és hídtartások változataira.

 

Garantált, hogy ez után az edzés után a közérzet és a vitalitás az egekben jár. ☺

 

Egyensúly fejlesztő jóga:

 

Az edzésterv állandó része az instabil felületeken végzett erőgyakorlatok sulykolása. Mivel az egyensúly sportágtól és képzettségtől függetlenül az egyik legfontosabb készség, úgy gondoltuk, hogy megtámogatjuk egy jógasorozattal, amiben az egyszerűen kivitelezhető egylábas/kezes feladatoktól haladunk a komoly, már gyakorlatot igénylő ászanák felé.

 

Egyensúlyozó jóga

 

Itt mutatkozik meg a funkcionális edzés igazi szépsége, hisz a tanítványok ráéreznek, hogy egy olyan kis módosítással, mint egy kéz, vagy egy láb levegőben tartása és közben a gyakorlat végrehajtása mennyiben tudja nehezíteni a dolgukat.

 

Tapasztalhatják, hogy az instabil helyzetben végrehajtott feladatok mennyivel több izomcsoportot vonnak be a munkába jóval nagyobb energia felhasználás mellett....és körbe is értünk újra, hisz az Erőműhelyben örök alapként kezelt Fegyenc módszertana, az egy kezes/lábas gyakorlatok, a kézállások és minden egyéb tréning típus szemszögéből nézve az egyensúly fejlesztése elengedhetetlen a komplex, funkcionálisan működő fizikum (és szellem) eléréséhez.

 

Jóga időpont és helyszín:

 

Budapest: Madárfészek Ökölvívó Akadémia (Halassy Olivér Sportcsarnok), péntek 18:00 órától

 

További részletek, elérhetőségek